Sommerblomst til køkkenhave

Der findes rigtig mange sommerblomster, som man fra en frøpose kan så og få mange gode buketter af. Én af de meget nemme og meget holdbare sommerblomster er sommerasters.

De hedder Callistephus chinensis på latinsk og stammer fra Asien. Det er en opret plante med ret stive stængler, der afhængig af sorten er 20 - 80 cm høj. Blomsterne er mere eller mindre fyldte - det afhænger også af sorten.

Hvorfor køkkenhaven?
Man kan selvfølgelig dyrke sine sommerasters, hvor man har lyst. At placere dem i køkkenhaven er en god idé, fordi det er nemmere at skære store mængder af, uden at ødelægge helhedsindtrykket her, hvorimod det vil være synd at "høste" alle blomsterne i et blomsterbed. Køkkenhaven må godt bruges og høstes, og det er derfor mere naturligt at have afskæringsrækker her. Da det generelle indtryk af køkkenhaven er lidt blandet fra august måned og frem, hilses rækkerne med sommerblomster velkommen og sætter igen kulør og fylde på jordstykket.

Såning og udplantning
Så sommerasters i små potter eller bakker i april måned. Frøene er meget små, så det er vigtigt ikke at så for tæt. Plant dem ud i jorden fra juni måned, hvor jorden er varm nok og risikoen for nattefrost er meget minimal. Plant de lave sorter med ca. 20 cm mellem hver plante og plant de høje sorter med lidt større afstand. Fra august måned og frem til oktober kan du så skære store mængder af dejlige sommerasters i farverne hvid, gul, rød, rosa, pink og violet. Så også nogle af de lave sommerasters, som er gode til at plante i bunden af krukker og i blomsterbedet.

Placering og lysforhold
De fleste sommerblomster elsker masser af sol og varme. Det gælder også for sommerasters, som dog godt kan stå i let skygge. Jorden du planter i, må ikke være for våd. En "almindelig" havejord er porøs og nem at hakke og rive i. Det er god jord til sommerblomster. Er din havejord tung og svær at arbejde i, vil det være en god idé at iblande sand. For at sikre at der er nok næring i din jord, kan du foruden at tilsætte god kompostjord, også gøde dine planter gennem vækstsæsonen. Gød med handelsgødning NPK eller brug animalske eller organiske gødninger. En anden vigtig ting for at få fuldt udbytte af din køkkenhave er at holde rent. Ukrudtet stjæler både vand og næring fra dine planter, så husk at få de luget væk inden det når at kaste nye frø.