Plantning af blåbær og tranebær

Det er i slutningen af august og starten af september måned at de første hjemlige blåbær høstes. Store blåduggede, runde søde bær. Blåbærbusken kan nemt dyrkes i din egen have.

Nogle kender nok de vilde blåbær, som vokser naturligt i nogle områder af landet. De har meget små bær. Når du køber blåbærbuske i dit havecenter er det nyere sorter, hvor frugterne er store, men smagen er næsten lige så god, som på de vildtvoksende buske. De storfrugtede blåbær kan fås i flere forskellige sorter, hvor nogle af dem let bliver 1,5 - 2 m høje mens andre kun bliver omkring 1 m høje.

Altid i surbund
Blåbær vokser naturligt i jord, som har en lavere surhedsgrad end almindelig havejord. De har svært ved at trives, hvis de ikke plantes i tilpasset surbundsjord. I dit havecenter kan du købe rododendronjord, som også passer til blåbær. Grav som minimum et plantehul, der er ½ gang større end den rodklump, som du skal plante. Er rodklumpen 20 cm i diameter og 40 cm høj, skal plantehullet mindst være 30 cm bredt og 60 cm dybt. Fjern al jorden fra plantehullet og fyld lidt rododendronjord i. Placér potteklumpen, så den flugter med jordoverfladen og fyld efter.

Bestøvning
Blåbær bestøver sig selv, men vil helst krydse pollen med naboplanten. Plant derfor altid mindst to planter samme sted. Det behøver ikke være to planter af samme sort, så hvis du ønsker to forskellige blåbær, behøver du kun én plante af hver.

Surbundsbunddækkere
For at undgå ekstra lugearbejde, er en af anbefalingerne at plante bunden af blåbærbedet til med bunddækkende planter. Da jorden jo er surbundstilpasset, skal du vælge bunddækkeplanter, der passer til jorden her. Tranebær er en stedsegrøn plante, som kun bliver omkring 25 - 30 cm høj og som breder sig godt. Plant 4-5 planter pr. kvm. Foruden de flotte røde bær om efteråret, får tranebær også flotte efterårsfarver på bladene. En anden dejlig bærbærende surbundsbunddækkende plante er tyttebær, som med søde hvide blomster pryder bunden fra juni måned og derefter får dejlige røde, men syrlige, tyttebær om efteråret. Tyttebær vokser ikke så voldsomt, som tranebær og skal plantes tættere. Plant her ca. 7 planter pr. kvm.

God fornøjelse med dit surbundsbærbed!