Tid til haven

Må jeg byde på en blomme?

Slutningen af juli og august måned er lig med blommehøst. Blommer er dejlige, og trods et lidt ringe kirsebærår, så ser blommehøsten ud til at blive lidt bedre. Et blommetræ kræver ofte lidt mere plads i en have, end almindelige æble- og pæretræer, men ønsker man at mæske sig i de søde saftige frugter, så er det værd at afsætte plads til at plante blommer.

Årsagen til, at blommer af og til svigter med frugtsætning skal findes i det tidlige forår. Blommernes blomster springer nemlig så tidligt ud, at risikoen for at sen nattefrost ødelægger frugtanlæggene, desværre er til stede.

Vi har samlet en oversigt over gode blommesorters tidlighed, farve, størrelse og smag. En del af oplysningerne har Maren Korsgaard lagt til rådighed i forbindelse med en artikel i Praktisk Økologi.

Overvej nøje hvilken blomme, du ønsker

Det tager 4 – 5 år inden blommetræer bærer frugt, så det gælder om at bruge lidt tid på at vælge rigtigt. Vi har spurgt en garvet frugttræproducent, og han mener at man bør vælge blommer, som bestøver sig selv. De færreste haver har plads til at plante to blommetræer, og så er det vigtigt at vælge de selvbestøvende sorter.
Han peger på ’Opal’ og ’Victoria’ som rigtig gode sorter, der bestøver sig selv. Ønsker du andre blommesorter, så gå evt. sammen med din nabo og find to sorter, der bestøver hinanden over hækken.
I dit lokale havecenter kan du søge råd om bestøvningen af blommer.

Høstens anemone

Én af staudebedets primadonnaer i august måned er høstanemoner. Deres overlegne evne til at fylde bunden med frodige blade, lægge an til oprette, men alligevel ret feminine stængler, hvorpå der i første omgang anlægges dråbelignende perler, der dog ret hurtigt forvandles til solskinsglade ansigter, der lyser op i flok – er helt fantastisk.

Sådan får du mest glæde af høstanemonerne:

Lysforhold
Fuld sol eller halvskygge – evt. under opstammede træer. Står de mere skyggefuldt, så er blomstringen minimal.

Jordforhold
Høstanemoner vokser i almindelig havejord. På tørre voksesteder er tilvæksten ikke så kraftig, og har vi en varm og nedbørsfattig sommer, så vil planterne ikke nå at blive så høje. Det er sjældent at høstanemoner ikke klarer sig under nedbørsfattige forhold, men den hører ikke blandt de tørketålende stauder.

Plantning

Høstanemoners rodvækst er kraftigst i foråret. Forårsplantning sikrer det bedste resultat, men når du blot undlader at plante efter 1. oktober, er plantning i efteråret også god. Jorden i plantehullet løsnes godt, og iblanding af kompost eller plantestarter giver et flot resultat.

Beskæring
Høstanemoner visner ned hver vinter, men er ret tidligt fremme om foråret, hvor de grønne blade hurtigt dækker jorden. Hvert forår skal du klippe toppen af og tilføre en portion organisk gødning.
Høstanemoner breder sig langsomt med rodskud, så det kan være nødvendigt at fjerne dele af planten, så den ikke overtager naboplanternes plads.

Blomster og bier

Mange menneskers interesse for bier er rykket helt vildt – vi vil være med til at sikre klodens overlevelse, og det er så positivt. Klimadebatten og plantediversitet er begreber, som selv de mindste børn taler med hinanden om. En tur på en bigård klæder de unge mennesker godt på, for her kan man komme helt tæt på bierne og deres stader. Biavl.dk gør et stort oplysningsarbejde, så vi kan få et mere naturligt forhold til bier – forhåbentlig vil der fremover være færre massedrab af bier, som har slået sig ned i det offentlige rum!

Kunne du tænke dig at besøge en bigård, så kan du finde alle besøgsbigårde på www.biavl.dk

Bestøvning
Nektar findes i bunden af mange blomster. Det er biernes brændstof, men også det produkt, som honningen består af. Bierne suger nektaren op i deres særlige honningmave, hvor det tilsættes et enzym og starter spaltningen af nektarens sukkerarter. Resultatet er honning. Selve bestøvningen gavner blomsterne, da biernes krop og vinger flytter pollen, der bestøver blomsten, så der kan dannes frugt.

Vidste du at:
• En bifamilie består af 60. – 80.000 arbejderbier (hunner) nogle hundrede droner (hanner) og én enkelt dronning?
• En bifamilie bruger 8 kg honning, hver gang de laver 1 kg honning til biavleren?
• Hver eneste bi flyver 300.000 km på én liter honning

Bierne er effektive, men når ikke det hele
Billedet herunder viser en række jordbær. En jordbærblomst skal besøges 12 – 15 gange, før de mange blomsteranlæg er bestøvet. Når jordbærrene i havens bede er knortede og hårde, så skyldes det faktisk, at bierne ikke har været grundige nok.

Det er kun bærret helt til venstre, som er fuldstændigt
Det er kun bærret helt til venstre, som er fuldstændigt

Besøg dit havecenter
Du behøver ikke at være biavler for at sikre bierne i Danmark. De ”tamme” biavlerbier er blot en lille del af de mange flittige bier, som der findes. Du kan være med til at gøre en forskel for den samlede bestand af bier i Danmark, når du planter mange forskellige planter med blomster i din have. Der findes planter, der tiltrækker flere bier, end andre. Du kan få mere at vide om de bivenlige planter, hvis du spørger i dit havecenter.

PS Der er beskrevet omkring 20.000 forskellige biarter på verdensplan, heraf har vi 292 forskellige biarter i Danmark. De 29 arter er humlebier.

Besøg også hjemmesiden www.vildebier.dk

Grill og mad over bål

Find nærværet

Langsomt kommer alle ned i et lidt andet tempo. Der skal hygges, og det skal foregå i et så langsomt tempo, at tiden bare får lov at gå. Stå-op tider og putte-tider får lov at skride lidt, for forårets travle tid skifter til sommerens langsomhed.

Vi tænder hurtigt grillen og laver maden sammen. Friske krydderurter er eminente til at sætte ekstra smag, så her får du lige en vejledende liste over hvilke, der er bedst til hvad:

Fiskeretter:
Fennikel, alm. og bronze, fransk estragon, salvie, citronverbena, citrontimian, dild

Kødretter - okse: Rosmarin, timian, fransk estragon, laurbær, løvstikke

Kødretter – svin: Salvie, timian, estragon, laurbær, oregano

Kødretter – kylling: Persille, spansk kørvel, timian, oregano

Salaten: Basilikum, dild, fennikel, kommen, koriander, purløg, mynte, persille
Mangler du nogle, så er der lækre krydderurter i dit lokale havecenter.

Kødfri udemad
Tænd et bål og placér et grydestativ over det. Når der er masser af varme, så hæng en gryde op. Når den er godt varm, kan du hælde lidt olie i og stege grøntsagerne brune.
Blegselleri i mindre stykker
Kartofler i mundrette stykker
Gulerødder i skiver
Skalotteløg fint snittet
Hvidløg
Kikærter
Ærter (tilsættes lige inden servering)

Når det hele er brunet af hældes vand og grøntsagsboullion, så det dækkes.
Tilfør blandende krydderurter, salt og peber lige inden servering.

Tomater med rådne pletter

Det bugner med tomater i drivhuse og på friland. Daglig høst af store mængder - og de smager bare fantastisk. Desværre går der lidt skår i glæden, når nogle af tomaterne bliver grimme og får sorte pletter. Et aktuelt problem netop på denne årstid, hvor der er fart på modningen.


GRIFFELRÅD

Når tomater udvikler mørke indfaldne pletter, er det højst sandsynligt fordi de lider af griffelråd. Symptomerne ses oftest i de sorter af tomater, som får store frugter. Det er sjældent at se problemet i frilandsdyrkede tomater, og problemet opstår oftest, når man dyrker tomater i selvvandingskasser - eller kapillærkasser.

De mørke pletter starter oftest der, hvor blomsten slipper sit tag i frugten, og kan derfor ofte være svær at få øje på, før den er blevet ødelæggende stor.

ÅRSAG

Griffelråd er det man kalder for en fysiologisk sygdom. Den opstår fordi planten mangler et bestemt næringsstof - calcium. Sygdommen smitter ikke, men vil fortsætte, hvis du ikke ændrer på plantens vandings- og gødningsforsyning.

Calciummangel opstår:
• når plantens rodnet ikke er stærkt nok
• hvis planterne ikke får vand nok
• når du overgøder dine planter og næringsstoffer som magnesium og kalium udkonkurrerer calcium (sker eks. ved brug af selvvandingskasser)
• hvis du udelukkende vander med regnvand, som ikke har ret store mængder af calcium

Sådan gør du
√ Fjern de dårlige tomater og smid dem ud
√ Forny din gødningsblanding i selvvandingskassen
√ Er rodnettet svagt, kan du ”tvinge” rødderne i gang ved at lade jorden tørre mere ud
√ Skyg drivhuset, hvis der bliver meget varmt

Når agurkerne ikke længere vokser

Det kan være svært at høste de spæde små agurker, inden de når fuld størrelse, men når planten har til opgave at færdiggro 2 – 4 agurker og samtidig både blomstre og sætte op mod 15 – 20 nye små agurker, så ender det ofte med, at den går helt i stå. De nyansatte agurker i toppen af planten bliver gule og falder af. Det er plantens eget forsvar, der træder til – ellers dør planten af overanstrengelse.


HVAD SKAL MAN GØRE

Man kan faktisk godt få planten i gang igen, men det kræver mod og mandshjerte, for saksen skal frem.

Først skal man fjerne alle de sideskud, som agurkeplanten er i gang med at sætte. Dernæst skal de største og mest kedelige blade i bunden af planten klippes af. Alle halv- og helvoksne agurker skal høstes, og nu skal man igennem alle de små nyanlagte agurker. Er de bare den mindste smule gule, så af med dem også.

Planten er mest frisk i toppen, så her må der gerne være både blomster og frugter. Er planten ved at nå taget, så løsn snoren, træk planten lidt ned og bind til igen.


Viser det sig, at der er spindemider på bagsiden af bladene, så skal man ikke bare lade dem være. De skal bekæmpes, og det gøres både godt og effektivt med rovmider, som man kan bestille i havecentret og få sendt direkte hjem.


Tomatplanter vokser på en anden måde, så de vil ikke være udsat for samme problemstilling, men her er det vigtigt fortsat at knibe alle sideskuddene af, så der er masser af lys og luft omkring de nye tomatklaser. Lad blot topskuddet fortsætte sin vækst, så længe der er plads i drivhuset.