Sensommervibrationer
Dagen er nu kortere end natten. Efterårets jævndøgn d. 22. september sætter for alvor punktum på sommerens mange lyse timer, men heldigvis kan vi nyde det lune efterår en stund endnu. Vi er blevet forkælet med herlige solskinsdage, og de mange solskinstimer giver et ekstra boost til mange af sensommerens grøntsager, frugter og blomster.
I drivhuset modner tomaterne på livet løs. Godt er det, hvis du kan åbne dør og vinduer om dagen og lukke dem ned om natten. Luftfugtigheden er meget høj, og svampesporer har gode betingelser, hvis du ikke får luftet godt ud om dagen. Du kan med fordel klippe de kedelige blade af tomatplantens lange ranker, men husk at lade de nye friske blade blive siddende – de er med til at modne tomaterne. Chili og peber er også klar til høst.
Nu kan du eksempelvis forberede en skøn chiliolie til vinterens retter.

4 spsk chiliflager
½ dl vand
2 spsk tomatpure
1 fed hvidløg
1 knivspids stødt spidskommen
1 knivspids salt
1 tsk. citronsaft
1 tsk sukker
1 dl olivenolie
Kog chiliflagerne til vandet fordamper. Tilsæt alle ingredienser på nær olien. Lad blandingen køle lidt af og smag til med frisk chili eller cayennepeber. Kog op igen. Efter endnu en afkøling hældes halvdelen af olien i. Kom olieblandingen på glas og hæld resten af olien i. Opbevares i køleskab.

Har du (for) mange tomater, så er denne tomatsalsa god som tilbehør til snart sagt alle retter.

Til 250 g tomater, skåret i mindre stykker tilsættes:
½ - 1 fed hvidløg (presset)
1 finthakket skalotteløg
1 tsk sukker
½ tsk salt
1 spsk olivenolie
1 spsk finthakket basilikum, koriander eller estragon
Friskkværnet peber

Bland det hele sammen min. 30 minutter før servering. Vend og mos lidt i blandingen et par gange, så salaten bliver ekstra saftig.

Opskrift på kvædegelé
Kvædegelé er smukt og passer perfekt til kødretter – ikke mindst vildt. Geléen er formidabel som smagsforstærker i en sovs, og er du til blåskimmeloste, så prøv at supplere det stærke med kvædens krydrede smag.

1 kg kvæder
Saft af 2 økologiske citroner
375 g sukker pr. ½ l saft
Kvæderne skal hakkes groft, men lad blot skræl og kernehus være med. Frugten koges i 1 l vand og saften fra de to citroner. Blandingen skal koge svagt i ca. 1 time til frugterne er møre.
Si nu blandingen gennem et klæde – gerne natten over.
Den siede saft måles af og sukker tilsættes. Varmes op i en gryde til sukkeret er opløst. Derefter koges blandingen i ca. 10 min., hvorefter det vil gelere. Urenheder skummes af undervejs.
Den færdige gelé hældes på rene tætsluttende glas.

Jordbærroulade

3 store æg
1 dl sukker
Vanilje fra ½ stang
½ dl vand
1 dl hvedemel
1 dl kartoffelmel
1 tsk. bagepulver
Et drys salt

Tænd ovnen på 185 grader varmluft og fold et bagepapir med clips i hjørnerne – målet er ca. 37x24 cm. Pisk en æggesnaps af æg og sukker, tilsæt vaniljen og mel blandet med bagepulver og salt. Dejen hældes i bagepapirformen og bages i 15 min til den er lys gylden.
Den nybagte roulade, der stadig er varm, lægges på hovedet på bagepapir drysset med sukker. Træk bagepapirsformen af. Lad sukkerbrødsdejen køle af.
Fyld:
500 g jordbær
1 – 2 spsk. sukker
2,5 dl piskefløde

Find 8 pæne bær til pynt. Resten af bærrene skiveres og drysses med lidt sukker. Pisk fløden til skum. Fordel de skivede jordbær på rouladen og fordel ¾ af flødeskummet inden rouladen rulles sammen fra den korte ende. Inden servering toppes rouladen med flødeskum og pyntes med jordbær.

Opskrift på hyldeblomstsaft

Ca. 40 blomsterskærme skylles let i koldt vand. Lægges derefter i et fad sammen med
4-5 usprøjtede citroner i skiver med skal på.
4 liter vand koges med
4 kg sukker/rørsukker og iblandes
100 g vinsyre

Hæld sukkervand m. vinsyre henover blomsterskærmene og citronskiver. Lad blandingen trække i 2-4 dage og hæld på flasker, som skal opbevares køligt.


p.s. du kan med fordel blande f.eks. hyldeblomst med hindbærsaft – blandingen klæder begge bær godt

Marmelade med hyldeblomster
Stikkelsbærmarmelade støder man ikke på hver dag. Én gang om året laves den dejligste kombinationsmarmelade med stikkelsbær og hyldeblomster. Til 1 kg stikkelsbær skal der blot 6 – 8 blomsterskærme. Det kan være noget af en udfordring at få modenheden langt nok frem hos stikkelsbærrene og så stadig kunne høste friske blomsterskærme, men indtil videre er det lykkedes. Marmeladen smager skønt på pandekager, og har vist sig at være et hit til sammenkogte retter og oksekødsretter, hvor der ofte følger både surt og sødt med.

Mon ikke hyldeblomsterne også kan kombineres med hindbærmarmeladen og jordbærrene…..

Lav din egen syrensaft

Opskrift

Kog en lage af:

1 l vand

1 kg rørsukker

Skrællen og saften af 2 usprøjtede citroner

Lad lagen køle af til max. 40 0C.



Syrenblomsterne klippes fri af de kraftigste stilke og rystes, så der ikke er insekter med. Saml så mange, at det fylder ca. 2 L.

Fyld blomsterne i store sylteglas og hæld sukkerlagen over. Luk låget, og lad blandingen stå ca. 24 timer. Nu skal al indholdet igennem et klæde og den klare syrensaft kan hældes på rengjorte glas, som opbevares i køleskabet.

Ryst dine sommerbær

Havens bærbuske nyder godt af sommerregnen, for nu begynder de for alvor at lægge slutspurten ind til at færdigmodne deres bær, så vi kan få masser af friske vitaminer. De tidligste sommerhindbær er allerede modne og de første ribs er røde. Solbærrene er ved at blive helt sorte, men hvis du ikke er til syrlige solbær, bør de sidde på busken til sidst på måneden. Stikkelsbærrene er modne for dem, der kan spise dem sprøde og sure – dem, der vil have dem bløde og søde, skal vente lidt endnu. De to første blåbær fra min egen have spiste jeg med stor fryd i går, så her skal der også holdes øje.
Når man ikke kan få nok, ender det ofte med, at man vælter sig i overflod. Hvordan får man overhovedet brugt alle de skønne bær? Fryserens indhold af bær fra sidste år er måske ikke engang blevet anvendt, så hvordan kan man nå at sylte og koge marmelade nok, så bærrene ikke går til spilde?
Er man gammel nok, ved man, at der er noget, der hedder rysteribs. Ribbede ribs skylles og blandes med sukker, der over nogle timer opløses sammen med bærrenes saft. Rystehindbær er ikke et navn, som vi kender, men råsyltede hindbær eller coulis er faktisk det samme. Friske hindbær blandes med sukker og er klar, når sukkeret er opløst – der røres rundt undervejs.

Ryste – hindbær
500 g hindbær
200 – 250 g sukker

Ryste – solbær
500 g solbær
150 – 200 g sukker

Ryste – jordbær
500 g jordbær
100 g sukker

Ryste – brombær
500 g brombær
200 g sukker

Det er især de bløde bær, der er mest anvendelige til råsyltning, og hvis du har mod på at kombinere bærrene, er det bare med at komme i gang med at eksperimentere.
Holdbarheden er ca. 1 uge i køleskab og de friske syltede bær bruges til alt lige fra morgenmadsskålen, på nybagt brød, i muffins og til aftenens kødretter.

Hyldeblomstdrik
Byd børn og børnebørn på en tur i hegnet med saks og spand. Klip skærme af de skønne hyld, der i øjeblikket blomstrer. Hjemvendt efter en dejlig tur i det grønne, skal skærmene lægges i en balje vand, så smådyr renses ud af blomsterne. Alternativt kan du ryste dyrene ud af skærmene. Til hyldeblomstdrik skal du bruge:
Ca. 50 blomsterskærme
3 usprøjtede citroner
3 spsk. citronsyre
2 kg økologisk rørsukker – lys
2 l vand
Klip så meget af skærmenes stilk, som muligt. Læg skærmene i en stor skål eller gryde. Skær de tre citroner i tynde skiver og læg dem ovenpå. Kom rørsukkeret og
Citronsyren over. Bring vandet i kog og hæld det kogende over blomsterskærme, citroner, rørsukker og citronsyre. Rør nu lidt rundt i blandingen og dæk den til. Opbevares køligt i tre dage, hvor du af og til rører rundt i blandingen. Efter trækketiden hældes blandingen gennem et klæde og hældes på rene flasker eller i frostbokse til opbevaring i fryseren.
Tips
Kunne du tænke dig at lave rosafarvet hyldeblomstdrik, så brug skærmene fra de rødbladede hyldesorter ’Black Beauty’ eller ’Black Lace’

Marcipanæbletærte

8 – 10 personer
Dej:
3 dl hvedemel
100 g smør
2 spsk. sukker
4 spsk. koldt vand
Fyld:
100 g marcipan
100 g smør
1 dl sukker
3 – 4 faste, syrlige æbler
2 store æggehvider
Æg til pensling

Arbejd mel, fedtstof og sukker sammen og tilfør vand til en ensartet dej, der stilles koldt i 10 min. Rul ¾ af dejen ud og beklæd en bageform med diameter 24 cm.

Rør fedtstof og sukker sammen til luftig masse. Skræl og riv æblerne, der blandes med revet marcipan og derefter vendes i sukkerblandingen. Pisk æggehviderne stive og rør dem lidt ad gangen i fyldet. Bred fyldet ud på tærtedejen og pynt med rudemønster af den resterende ¼ af dejen.

Pensl tærten med sammenpisket æg og bag den ved 200 grader C i 40 – 45 min.

Opskrift på hyldeblomstsaft

1. Ca. 40 blomsterskærme skylles let i koldt vand. Lægges derefter i et fad sammen med
2. 4-5 usprøjtede citroner i skiver med skal på.
3. 4 liter vand koges med
4. 4 kg sukker/rørsukker og iblandes
5. 100 g vinsyre
Hæld sukkervand m. vinsyre henover blomsterskærmene og citronskiver. Lad blandingen trække i 2-4 dage og hæld på flasker, som skal opbevares køligt.


Hyldeblomst, Sommeren på flaske

I maj-juni måned blomstrer hylden med store velduftende blomsterskærme. Den almindelige hyld Sambucus nigra vokser i hegn og ved grøftekanter. Mange haveejere har sågar plantet en i haven, som gennem mange år har bredt sig med rodskud og til tider har karakter af at være noget "vildt" noget!

Hylden har helbredende evner. Både blade, blomster og bær har gode evner mod lidelser. Sår og skrammer behandles med bladudtræk, saften af blomsterskærmene har sveddrivende og urindrivende effekt, og lider man af anspændthed og stress har saften også en god virkning.

Træets historie
I den nordiske mytologi og i folkeeventyrerne er hyldetræet beskrevet. Kærlighed og frugtbarhed er knyttet til træet, hvor symbolværdier som medfølelse og sympati er de mest anvendte. Husk altid at takke hyldemor, inden du høster fra træet! Vil du ære kærlighedsgudinden Freja, kan du skænke træet lidt vin eller mælk. Sygdomme kan "sættes" i hylden, men pas på, de ikke kommer tilbage, hvis du høster fra samme træ!


Plant hyldetræer i haven
Hyldefamilien består af løvfældende buske eller flerstammede træer. De kræver ingen speciel jordblanding og kan nemt beskæres, hvis de fylder for meget.
Sambucus nigra, almindelig hyld er en flerstammet busk og kan blive omkring 4-6 m høj.

De 20 cm brede blomsterklaser har gullighvide duftende blomster. Blomstrer fra maj - juni måned og danner efterfølgende bær, der modner i slutningen af august - september måned.

Følgende sorter af Sambucus nigra kan købes i dit havecenter:
Sambucus nigra 'Sampo', storfrugtet almindelig hyld
Sambucus nigra 'Samyl', storfrugtet almindelig hyld
Sambucus nigra 'Aurea', har guldgule blade og vokser mindre kraftigt.
Sambucus nigra 'Black Lace', purpurfarvede blade, der er snitdelte, rosarøde blomster.
Sambucus nigra 'Black Beauty', purpurfarvede blade, rosarøde blomster.

Sylteopskrifter

Chaenomeles (nordisk citrontræ)
Chaenomeles (nordisk citrontræ)

Kvædebrød:

Kvæderne vaskes. Blomst, stilk og kernehus fjernes. Sættes over i kog i rigeligt vand til de er møre (lang tid), hvorefter de rives i en råkostmaskine. Massen vejes og tilsættes samme vægtmængde sukker. Det hele koges sammen i ca. 5 min, derefter smøres det ud i et tyndt lag på fade el. plader beklædt med bagepapir, og sådan henstår kvædemassen til tørring, helst hvor der er frisk luft. Når massen er helt stiv, skæres den ud i passende firkanter, som vendes i groft sukker. Brødene tørres atter og når de er knastørre, lægges de i dåser med bagepapir imellem lagene, og kan opbevares i lang tid.

Tranebær
Tranebær

Tranebærsyltetøj:

500 gram tranebær
2 dl dansk honning
2 dl rørsukker
Reven skal af 1 økologisk appelsin
Saft af 4 appelsiner

Bærrene skylles og hældes i en gryde sammen med de øvrige ingredienser. Lad bærrene simre i ca ½ time.
Tilsæt evt lidt atamon og hæld syltetøjet på atamonskyllede glas.

Ariona (surbær)
Ariona (surbær)

Aroniasaft:

2 kg aroniabær (surbær)
1½ liter vand
saft af 1 citron
1½ kg rørsukker

Bærrene skylles og koges med vandet i ca 5 minutter. Hældes gennem et saftklæde, så skaller og kerner sigtes fra.
Saften hældes tilbage i gryden og koges nu med rørsukker og citronsaft. Der skummes og tilsættes evt lidt atamon. Saften hældes på flasker og afkøles, og er nu klar til at drikke. (fortyndes evt).